Най-високи стандарти за подаване на въздух

обратно към прегледа
дата

27.02.2019

рубрика

натиснете / продукти

На територията на известния Charité - Universitätsmedizin Berlin, специалистите по планиране и строителни техници са изправени пред специално предизвикателство: цялостното обновяване на 23-етажна сграда на сградата и изграждането на нова сграда за оперативни зали и други медицински заведения. Специалистът в строителната технология TROX осигурява най-добрите въздушни и най-високи хигиенни стандарти с вентилационните си системи за този проект.


Болниците представят на проектанти и архитекти особени предизвикателства. Преди всичко, въпросът за чистия въздух е критичен. Чистият и свободен от течение въздух е от съществено значение за пациентите в болничните стаи, тъй като допринася за предотвратяването на разпространението на микроби и опасни инфекции, до които те могат да доведат. С около 100 клиники и институти и приблизително 3000 легла за болни, Charité е една от най-големите университетски клиники в Европа и за да отговори на настоящите стандарти, през 2014 г. започват обширни реконструкции и ремонтни работи на многоетажната сграда. сградата "от периода на ГДР (1979-1982 г.) е напълно изкормена, дадена е нова енергийно ефективна фасада и оборудвана с най-съвременна строителна технология. Пет етажният плинт служи като зона за преглед и лечение; подовете на кулата отгоре са предимно за болнично лечение. Оборудваните помещения за техническата инфраструктура се настаняват в сутерена, на мецанин етаж (ниво 05) и на последния етаж.

В същото време започна строителството на нова сграда, в която се помещават операционните зали, отделението за интензивно лечение и централна служба за спешна помощ със 70 легла. Тя е свързана с кулата с 5-етажна връзка. Обновяването още веднъж превърна кулата във впечатляваща забележителност за Берлин-Мите. VAMED Deutschland и Ed. Züblin AG бяха избрани за главни изпълнители. Групата VAMED, базирана във Виена, е световно признат партньор за планирането, изграждането, оборудването и управлението на здравни заведения. Общото планиране бе предоставено от Ludes Generalplaner GmbH от Берлин, водещ офис в областта на архитектурата на здравната индустрия. SAA Schweger Architekten от Хамбург беше отговорен за проектирането на сградата на високото отделение и сградата на операционната зала. Новата сграда и кулата предлагат комбинирано пространство за около 653 легла. Първите отделения отвориха вратите си за пациентите през декември 2016 г.

51 Климатични камери от сериите X-CUBE

Специалистът по строителни технологии TROX Austria достави вентилационното и климатичното оборудване, както и противопожарните системи за този голям проект. Във високата сграда, голям вентилационен и климатичен център с общ обем на захранващия и отработения въздух от
510 000 м³/ч доставя на пациентите чист, здрав и без
течения въздух. За тази цел се използват осемнадесет климатични инсталации от серията X-CUBE. В новата сграда за операции, тридесет и три X-CUBE вентилационни блока доставят общия обем на подавания и отработен въздух от 330,000 м³/ч. Общо, петдесет и една X-CUBE климатични камери от TROX, с общ капацитет 840,000 м³/ч, бяха инсталирани в строителния проект Charité.

Фирмата Herbsthofer GmbH, базирана в Линц, която е специализирана във висококачествени проекти, особено в болниците и промишлените предприятия, отговаря за инженеринга на проекта. „Вече сме завършили многобройни болнични проекти в Австрия с VAMED. Въвеждането в експлоатация на ARGE VAMED / Züblin AG за престижния проект за строителство на Charité Berlin беше решаваща стъпка в Германия за нас ", обяснява Гюнтер Хербстофер, член на управителния съвет.

Болничните проекти винаги са много взискателни по отношение на технологиите, хигиената и логистиката. Herbsthofer вече може да погледне назад към дългогодишния си опит в 3D CAD планирането в тази област и, наред с други неща, разработи решението „Baustelle 4.0 ©“. „Изборът на подходящи партньори е много важен, особено при сложни проекти“, казва Хърбстофер. „Вече беше ясно за нас, когато поръчката е била поставена, че трябва да работим заедно с TROX като технологичен партньор за вентилационни устройства и димоотвеждане“. Силното сътрудничество, както и опитът на TROX в специални решения, бяха важни за успеха на проекта.

Най високи хигиенни стандарти

Хигиената е критичен аспект на всяка болница. Модулните, предимно сглобени, вентилационни съоръжения отговарят на най-високите изисквания за хигиена дори при основния си дизайн. Благодарение на специалната форма на корпуса, особено гладките повърхности и начина на монтиране на компонентите, серията X-CUBE отговаря на изискванията на VDI 6022 и H6020 и до голяма степен на особено строгите хигиенни изисквания на DIN 1946 / 4. За силно чувствителни зони, като например операционните зали, се предлага специална хигиенна версия в съответствие с Насока 01 на климатични камери (RLT-Richtlinie 01). Модулната конструкция, съобразена с конкретните условия, намалява разходите за монтаж и поддръжка, тъй като цялата работа може да се извърши бързо и лесно. Често се изисква голяма гъвкавост, особено на големи строителни обекти. Например, в строителния проект Charité, наличните отвори за прокарване са променени поради бързия напредък в строителството, поради което някои от разположените вентилационни съоръжения трябва да бъдат демонтирани отново или в завода или на строителната площадка. Благодарение на внимателно обмисления модулен дизайн, това беше възможно без значителни закъснения. Други причини, поради които серията X-CUBE е избрана за строителния проект Charité, включва: Принципът на специфичен дизайн с висока изолация, въздухонепроницаемост, възстановяване на топлината, енергийно ефективни задвижвания и интелигентна технология за управление позволяват икономии на енергия в двуцифрен процент в сравнение към конвенционалните климатични инсталации.

Достъпни въздуховоди

Специфична характеристика на проекта Charité са панелните въздуховоди, някои от които са с дължина 30 метра и улесняват едновременното насочване и достъп до въздуха. Пресният и отработен въздух се транспортира в двете сгради на ниво 05 и в кулата на ниво 21 чрез въздуховоди за разпределение на въздуха под формата на канали с прахово покритие, изработени от панелите за климатичните камери X-CUBE. Това стана възможно благодарение на гъвкавата конфигурация на жилищното строителство. По този начин се изпълни желанието на оператора за особено хигиенично решение.

Самите въздуховоди са свързани с отвори във фасадата с дюзи от външната страна на сградата и тези отвори за всмукване на въздух са архитектурно интегрирани във фасадата. Вентилационните блокове са свързани директно към вътрешния край на панелните канали.

В новата сграда с операционни зали са необходими специални мерки, за да се избегне рискът от заразяване с въздуха и да се осигурят стандартите за професионално здраве. Те включват ламинарен поток с ниска турбуленция в защитената зона, HEPA въздушни филтри и специална система за контрол на баланса на налягането. В допълнение към вентилационната технология, TROX Austria доставя и цялата система за противопожарна защита. Системата за управление на TROX-NETCOM контролира около 2300 противопожарни клапи, 220 клапи за отвеждане на дим и 125 противопожарни дифузори. Освен това бяха монтирани 160 AS-EM SIL2 модули в сутеренните нива за вторичните димни клапи на димоотводната система и 474 AS-EM модула за вентилационните клапи.

Проектът за строителство и най-съвременното оборудване на сградата позволиха на Университетската болница в Берлин да разработи цялостно университетския комплекс Charité Mitte и неговата повече от 300 годишна история.





























©TROX: Charité болнична сграда












©
TROX:
Изглед към Берлин от покрива на болничната сграда














©TROX:
Комбинирано оборудване за подаване и отвеждане от сериите X-CUBE (една от 51 X-CUBE)














©TROX: Корпусът на X-CUBE използван като изолиран вентилационен въздуховод

©TROX: Противопожарна клапа от сериите FK-EU като въздуховод за потока с димен детектор интегриран в системата TROXNETCOM


Изтегляния:
Снимка zip-file
Прессъобщение





production {"X-Frame-Options"=>"SAMEORIGIN", "X-XSS-Protection"=>"1; mode=block", "X-Content-Type-Options"=>"nosniff", "X-Download-Options"=>"noopen", "X-Permitted-Cross-Domain-Policies"=>"none", "Referrer-Policy"=>"strict-origin-when-cross-origin", "Content-Security-Policy"=>"frame-ancestors 'self' https://api.scrivito.com https://punchoutcommerce.com https://www.trox.de https://trox-extern.com https://psp40.onventis.com https://psp22.onventis.com https://trox4u.troxgroup.com", "Strict-Transport-Security"=>"max-age=31536000; includeSubDomains", "Content-Type"=>"text/html; charset=utf-8"}

Споделете страницата

Препоръчайте тази страница

Препоръчайте тази страница чрез изпращане на линк по имейл.

Полетата маркирани със (*), са задължителни полета.

Споделете страницата

Благодарим Ви за Вашата препоръка!

Вашата препоръка е била изпратена и трябва да пристигне в кратък срок.

За контакти

Ние сме тук за Вас

Моля, уточнете съобщението си и типа на искането
Тел.: +359 2 981 25 74 | Факс: +359 2 986 20 65

Полетата маркирани със (*), са задължителни полета.

За контакти

Благодарим Ви за Вашето съобщение!

Вашето съобщение е изпратено и ще бъде обработено в кратък срок.
Нашият отдел за Обслужване-Искания ще се свърже с Вас възможно най-скоро.
За общи въпроси относно продукти или услуги можете да се свържете също с:
Тел.: +359 2 981 25 74 | Факс: +359 2 986 20 65

За контакти

Ние сме тук за Вас

Моля, уточнете съобщението си и типа на искането
Тел.: +359 2 981 25 74 | Факс: +359 2 986 20 65

Attachment (max. 10MB)

Полетата маркирани със (*), са задължителни полета.

За контакти

Благодарим Ви за Вашето съобщение!

Вашето съобщение е изпратено и ще бъде обработено в кратък срок.
Нашият отдел за Обслужване-Искания ще се свърже с Вас възможно най-скоро.
За общи въпроси относно продукти или услуги можете да се свържете също с:
Тел.: +359 2 981 25 74 | Факс: +359 2 986 20 65